Logo Tasarım Süreci uzun uğraş isteyen, detaylı çalışma prensibi gerektiren zorlu bir süreçtir. Bu adımda faydalanmanızı sağlayacak ve işinizi kolaylaştıracak tecrübelerimizi ve çalışma şeklimizi anlatıyoruz.
Logo ürün, marka, oluşum, yada bir kuruluş isminin akılda kalıcılığını sağlamak amacı ile hazırlanır. Sizi yada markanızı her alanda ve uygulamada temsil eder. Akılda kalıcı resim ve yazıların oluşturduğu işaretlerin tamamıdır. Hazırlamakta olduğumuz logo tasarımları kurumun veya oluşumun etkinlik göstermiş olduğu sektörde diğer markalardan ayrışmasını sağlar.
İsteğiniz doğrultusunda size en uygun fiyat teklifi hazırlanır. Teklif onayından sonra ödeme planı hazırlanır ve sözleşme düzenlenir bu sözleşmenin amacı her iki tarafında haklarını kanunen gözetmektir.
Sizlerden firmanız ve istediğiniz logo tasarımı hakkında briefler alınır. Daha sonrasında referans kaynaklar, sektördeki öncü firmalar, dünya çapında o sektörle ilgili yapılan diğer işler araştırılır. Tecrübeli ekibimiz tarafından size en uygun fikirler ortaya konulur.
Ortaya konulan fikirler doğrultusunda logonuzun eskiz çalışmaları, tipografi tiplemeleri ve olası renk seçimleri yapılır. Eskiz çalışmasında logo tasarımı için kurguladığımız genel hatlar burada şekil almaya başlar.
Eskiz çalışmaları yapılan logolar, dijital ortamda detaylarıyla beraber oluşturulur. Renk seçimi, tipografisi ve hizalamaları gibi teknik detayları ile birlikte sunuma hazırlanır.
Dijital ortamda çizilen logolar sunum aşamasına alınır. Sunum aşamasında logonun hikayesi, renk alternatifleri ve çağrıştırdığı obje, ürün, hizmet vb. şeyler bir dosya haline getirilir ve sizlere sunumu yapılır.
Sunumu yapılan logoların varsa revizeleri yapılır. Son olarak yapılan logo çeşitlerinin arasından seçim yapılır. Seçilen logonun kurumsal kimliği, video sunumu ve sosyal medya kiti oluşturulur. Daha sonra arşivlenir ve arşivlenen dosyanın bir kopyası size iletilir.
Monogram logolar veya işaretler, genellikle marka adının baş harflerinden oluşan harflerden oluşan logolardır. IBM, CNN, HP, HBO… Bir model fark etmek, evet? Uzun isimler taşıyan birkaç ünlü işletmenin ilkleri. Hatırlanması gereken 2 veya 3 kelime ile, her biri, marka tanımlama amacıyla ilk harflerini kullanmaya yöneldi. Bu nedenle, kuruluşlarını temsil etmek için monogramları (bazen logo imzası logoları adı verilen) kullanmaları mükemmel bir anlam ifade ediyor.
Mektup işareti, genellikle bir şirketin baş harfleri olan birkaç harften oluşan, tipografi temelli bir logodur. Mektup işareti tamamen basitlikle ilgilidir. Sadece birkaç harf kullanarak, logo imzası logoları, uzun bir adı varsa herhangi bir şirketin markasını düzene sokmakta etkilidir. Örneğin, NASA’ya karşı Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi’ne karşı söylemesi ve hatırlaması ne kadar kolay?
Bir işarete benzer şekilde, bir işaret veya logo, yalnızca bir işletmenin adına odaklanan, yazı tipi tabanlı bir logodur. Visa ve Coca-Cola’yı düşünün. Bir şirketin özlü ve farklı bir adı olduğunda, Wordmark logoları gerçekten iyi çalışır. Google’ın logosu buna güzel bir örnektir. Bu adın kendisi akılda kalıcı ve akılda kalıcıdır, bu nedenle güçlü tipografi ile birleştirildiğinde, logo güçlü marka bilinirliğinin yaratılmasına yardımcı olur.
Ayrıca, bir logo damgasında olduğu gibi, tipografi de önemli bir karar olacaktır. Odak adınız üzerinde olacağından, işinizin özünü yakalayan bir yazı tipi seçmek ya da bir yazı tipi oluşturmak isteyeceksiniz. Örneğin, moda etiketleri üst düzey hisseden temiz, zarif yazı tiplerini kullanma eğilimindeyken, yasal ya da devlet kurumları neredeyse her zaman güvenli hissettiren geleneksel, “daha ağır” metne yapışır.
Resimsel bir işarete gitmeye karar verirken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şey hangi görüntünün seçileceğidir. Bu, şirketinizin tüm varlığına bağlı kalacaktır. Seçtiğiniz görüntünün daha geniş etkilerini düşünmeniz gerekir: adınıza oynamak ister misiniz (John Deere’in geyik logosuyla yaptığı gibi)? Yoksa daha derin bir anlam yaratmak mı istiyorsunuz (Snapchat hayaletinin bize ürünün ne yaptığını nasıl söylediğini düşünün)? Yoksa bir duygu uyandırmak mı istiyorsunuz (Dünya Yaban Hayatı vakfı bir pandaya özgü stilize görüntüsüyle – sevimli ve nesli tükenmekte olan bir tür)?
Soyut bir işaret, belirli bir resimsel logo türüdür. Tanınabilir bir görüntü olmak yerine – bir elma veya bir kuş gibi – işinizi temsil eden soyut bir geometrik formdur. Birkaç ünlü örnek arasında BP yıldız patlaması-y logosu, Pepsi bölünmüş daire ve strip-y Adidas çiçeği sayılabilir. Tüm logo sembolleri gibi, soyut işaretler de gerçekten iyi çalışıyor çünkü markanızı tek bir görüntüde yoğunlaştırıyorlar. Ancak, tanınabilir bir şeyin resmiyle sınırlı kalmak yerine, soyut logolar markanızı temsil etmek için gerçekten benzersiz bir şey yaratmanıza izin verir.
Soyut bir işaretin faydası, belirli bir görüntünün kültürel etkilerine güvenmeden şirketinizin sembolik olarak yaptıklarını iletebilmenizdir. Renk ve form aracılığıyla, markanızın etrafında anlam yükleyebilir ve duygu geliştirebilirsiniz. (Örnek olarak, Nike’ın uçabilmesinin hareketi ve özgürlüğü ima ettiğini düşünün).
Maskot logoları, resimli bir karakter içeren logolardır. Genellikle renkli, bazen karikatürize ve her zaman eğlenceli olan maskot logosu, kendi markanızın sözcüsünü (konuşmacı karakterini (?)) Yaratmanın harika bir yoludur.
Bir maskot basitçe şirketinizi temsil eden resimli bir karakterdir. Bunları işletmenizin elçisi olarak düşünün. Ünlü maskotlar arasında Kool-Aid Man, KFC’nin Albay ve Planter’in Mr. Peanut’u var. Maskotlar, ailelere ve çocuklara hitap ederek sağlıklı bir atmosfer yaratmak isteyen şirketler için mükemmeldir. Spor etkinliklerinde tüm bu maskotları ve izleyicilere katılarak yarattıkları büyük dinamikleri düşünün!
Kombinasyon işareti, kombine bir kelime markası veya harf işaretinden ve resimsel bir işaret, soyut işaret veya maskottan oluşan bir logodur. Resim ve metin yan yana dizilebilir, üst üste istiflenebilir veya bir resim oluşturmak için bir araya getirilebilir. Bilinen bazı marka logoları Doritos, Burger King ve Lacoste’dir.
Bir isim resimle ilişkilendirildiği için, bir kombinasyon işareti markanızı güçlendirmek için birlikte çalışan hem metin hem de simge veya maskot ile çok yönlü bir seçimdir. Kombinasyon işaretiyle, insanlar da adınızı resimli işaretiniz veya maskotunuzla ilişkilendirmeye başlayacak! Gelecekte sadece bir logo sembolüne güvenebilir ve her zaman isminizi içermesi gerekmeyebilir. Ayrıca, bir sembol ve metnin kombinasyonu birlikte ayrı bir görüntü oluşturduğundan, bu logoları markalamak genellikle resimsel bir işaretten daha kolaydır.
Bir amblem logosu, bir sembol veya simgenin içindeki fonttan oluşur; rozetleri, mühürleri ve armaları düşünün. Bu logolar çarpıcı bir etki yaratabilen onlar hakkında geleneksel bir görünüme sahip olma eğilimindedir, bu nedenle çoğu zaman birçok okul, kuruluş veya devlet kurumu için tercih edilir. Otomobil endüstrisi de amblem logolarına çok düşkün. Klasik bir tarza sahip olsalar da, bazı şirketler geleneksel amblem görünümünü 21. yüzyıla uygun bir logo tasarımları ile etkin bir şekilde modernize etmişlerdir (Starbucks’ın ikonik deniz kızı amblemi veya Harley-Davidson’un ünlü kretini düşünün).
Ancak daha yüksek detaylara yönelmeleri ve ismin ve sembolün katı bir şekilde dolaşmış olması nedeniyle, yukarıda bahsedilen logo türlerinden daha az çok yönlü olabilirler. Karmaşık bir amblem tasarımının tüm markalarda çoğaltılması kolay olmayacak. Kartvizitler için, yoğun bir amblem okunması zorlaşana kadar küçülebilir. Ayrıca, bu tür logoları şapkalara veya gömleklere nakletmeyi planlıyorsanız, o zaman gerçekten basit tarafta olan bir tasarım oluşturmanız gerekir veya bu mümkün olmaz. Bu nedenle, bir kural olarak tasarımınızı karmaşık tutun ve sizi tüketen profesyonel gibi görünmenizi sağlayacak güçlü, cesur bir görünümle uzaklaşacaksınız.