Ambalajlar tüketici ve içerisinde bulunan ürün açısından çok büyük önem taşır. Bir ürün için ambalajlama işlemi yapılırken içerisindeki ürünün yapısına göre ambalajlama yapılmalıdır. Yani bu ürün kırılacak bir ürün ise sert malzeme, bozulacak bir ürün ise hava ile teması kesecek bir madde ile kaplama yapılmalıdır. Ambalaj sadece ürünü korumak için yapılmaz. Ambalaj aynı zamanda içerisinde ürün hakkındaki özellikleri ve tüm bilgileri de vermelidir.
Bu bilgiler verilirken tüketicinin aklında hiçbir soru işareti kalmaması açısından basit ve açıklayıcı olması gerekmektedir. Çünkü tüketicinin sorma hakkı yoktur. Bunun yanı sıra ambalajın koruyuculuğu, bilgi vermesi gibi temel özelliklerin yanı sıra ambalaj tasarımı da büyük önem taşımaktadır. Çünkü ürünün tasarım çalışması tüketici ile ürün arasında ki tek duygusal bağdır. Eğer bu iş profesyoneller tarafından yapılırsa tüketici açısından mutlaka olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Ambalaj tasarımı çok kapsamlı bir süreçtir. Özellikle doğru briefin alınması, ürünün tasarlanması, ambalajın test edilmesi, satış analizlerinin yapılması gibi farklı süreçler içerir. Süreçlerini üç aşamada değerlendirebiliriz.
Tasarım öncesi, tasarım süreci ve deneyim süreci. Tasarım öncesi hayati öneme sahiptir, bu planlamanın ve pazarlamanın doğru kullanılması gereken andır. Tasarıma başlamadan önce şu adımlar izlenmelidir:
Ürünü Tanıma Aşaması
Ürünü tanımak tasarım kadar öneme sahiptir. Yapılacak olan tasarım eğer materyale uyarlanabilir değil ise tüm emekleriniz boşa gidebilir. Bu sebeple öncelikle nasıl bir ürüne tasarım yapacağınızı iyi bilmeniz gerekmektedir. Ürün hangi malzemelerden yapılmıştır? Ürünün büyüklüğü nedir? Ürün hassas malzemeden üretilen bir ürün müdür yoksa sert midir? Bu bilgileri öğrenmeniz tasarımı koruyup paketi tasarlamanız gerekip gerekmeyeceğine de karar verdiğiniz noktadır.
Hedef Kitle Analizi
Ürününüzü kimin alacağınızı bilmeniz tasarımı o kitleye yapacağınız anlamına gelmektedir. Ürünün kullanıcıları kadınlar mı yoksa erkekler mi? Yetişkinler mi yoksa çocuklar mı? Ürünün fiyatına bakarlar mı yoksa hemen sepete mi atarlar? Demografik yapıları nasıldır? gibi sorulara cevap vermeniz ürünün tasarımında fontun büyüklüğüne bile karar vermenizi sağlayacaktır.
İnsanlar Ürünü Nasıl ve Nerede Satın Alıyor?
İnsanların ürünü fiziksel bir ortamda mı yoksa e-ticaret üzerinden mi süpermarketten mi ya da bir butikten mi alacağını bilmeniz size tasarım konusunda büyük avantaj katacaktır. Benzer bir durumu ürün sepete atılıyorsa ambalajın ya da paketin dağılmaması üzerine de denemeler yapmalısınız. Tüm bu süreçler tasarıma yardımcı süreçlerdir ve mutlaka üzerine çalışılmalıdır.
Bir ambalaj tasarlanırken firma ve tasarımcılar genellikle üç aşamada sonuca ulaşırlar. İlk aşama yapılacak işlerin belirlenmesidir. Firma, tasarımcıya hangi ürünleri istediğini, neyin ön planda tutulacağını ve firmanın genel özelliklerini iletir. Tasarımcı firmanın isteklerine uygun olarak güncelliği de gözönüne alıp tasarımları üzerinde çalışır.
İkinci olarak tasarımcı üzerinde çalıştığı işleri firmaya sunarak onayını alır. Bu aşamada gerekiyorsa firmanın önerilerine uygun olarak düzenlemeler ve çalışmalar yapılır. Son olarak tasarımcının ve firmanın üzerinde anlaştığı çalışmalar firmaya tertipli şekilde iletilir.
İsteğiniz doğrultusunda size en uygun fiyat teklifi hazırlanır. Teklif onayından sonra ödeme planı hazırlanır ve sözleşme düzenlenir bu sözleşmenin amacı her iki tarafında haklarını kanunen gözetmektir.
Sizlerden firmanız ve istediğiniz ambalaj tasarımı hakkında briefler alınır. Daha sonrasında tecrübeli ekibimiz tarafından size en uygun fikirler ortaya konulur.
Briefleri ve kaynak dosyaları alınan ambalajların tasarım süreci başlar. Ortaya konulan fikirler doğrultusunda renk seçimi, tipografisi ve hizalamaları gibi teknik detayları ile birlikte tamamlandıktan sonra sunuma hazırlanır.
Tasarımı yapılan ambalaj sunum aşamasına alınır. Bu aşamada firmanın istekleri ve iletimini sağladığı kaynak dosyalardan yola çıkılarak oluşturulan ambalaj tasarımı firma yetkililerine arz edilir.
Sunumu yapılan tasarımların varsa revizeleri yapılır ve son onayı alınır. Daha sonra arşivlenir ve arşivlenen dosyanın bir kopyası size iletilir.